Правопис и пунктуация в българския език


Правопис и пунктуация в българския език
За езиковата култура у нас се говори във връзка с външното оценяване след 7-ми клас и със зрелостните изпити на учениците, а почти нищо не се казва за познанията по правопис и пунктуация на възрастните - държавни служители, медийни водещи, народни представители, министри. Приема се, че те говорят и пишат правилно. Но всъщност не е така. И как се опитват да помогнат онези, които пишат и говорят правилно? Чрез издаване на помагала по правопис и пунктуация в българския език. Те могат да помогнат не само и не толкова чрез посочване на грешната и правилната форма, която трябва да се запомни, а чрез разкриване системата на езика, логиката му, философията му, за да се разбере кое е правилно и кое е грешка и защо.
Предлаганото помагало е в две части - Правилен правопис и изговор и Пунктуационни норми в българския книжовен език. Правописните и пунктуационните въпроси са съобразени най-стриктно с най-новия издаден "Официален правописен речник на българския език" (ОПРБЕ) - 2012 г. То съдържа подробна информация за граматическите категории и правила в българския език, показан е фонетичният закон, морфологичната форма, синтактичната норма и отклоненията от тях, за да може читателят да разбере как се пишат (и изговарят) и други подобни думи, не включени в изданието.
Колкото и голяма по обем да е едно помагало, винаги ще се намерят думи, които липсват в него, и такива, които изглеждат "излишни". Зависи кой за какво го използва. По принцип помагалата са предназначени за учащите, но настоящото би трябвало да обслужва всички които се нуждаят.
Скорпио

Автори:

Цена: 10.00 лв.
‎В наличност
Страници:
224
ISBN:
9547926817

Учебници свързани с Правопис и пунктуация в българския език

Други от Учебници и помагала Помагала за матура Български език